Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη της κρισεως

Η τρίτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας. Ο Κύριος μίλησε για την ημέρα που θα γίνει η παγκόσμια σύναξη όλων των ανθρώπων στους ουρανούς. Θα έχει προηγηθεί η ανάσταση των σωμάτων όλων των κεκοιμημένων που θα ενωθούν με τις ψυχές τους. Ποιος θα μας κρίνει; Ο Εαυτός μας. Και θα κριθούμε από το ενδιαφέρον που δείξαμε προς τους αδελφούς μας. Στα πρόσωπα των αδελφών μας εικονίζεται ο Χριστός και κάθε δική μας προσφορά και  διακονία αντανακλά στο Χριστό. Ο Χριστός ζητά από εμάς το τέλειο ως προς την ελεημοσύνη μας, την παρηγοριά μας, την επίσκεψή μας, την φροντίδα μας, σε κάθε αδύναμο, φυλακισμένο, ασθενή, άστεγο, πεινασμένο άνθρωπο. Η αρετή της ευποιίας έχει πολλά πρόσωπα και πολλές δυνατότητες επιλογής.
Στην Εκκλησία μας δεν μιλάμε για "καλές πράξεις" αλλά για την εμπειρία του μυστηρίου του Ιησού Χριστού. Όσο πλησιάζουμε και γνωρίζουμε τον Κύριό μας ως τον προσωπικό μας Σωτήρα και Λυτρωτή, τόσο γεμίζουμε από την ανάγκη να  μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο το Ευαγγέλιο έργω και πράξη.
Ο Αγ. Συμεών Νέος θεολόγος ερμηνεύοντας τη γνωστή παραβολή της Κρίσεως (57ος λόγος) δίνει μία δική του ερμηνεία που έχει να κάνει με την  πνευματική κατάρτιση του καθενός ανθρώπου: Γράφει:  « Λέει ο Χριστός: Επειδή πείνασα την επιστροφή σου και τη δική σου σωτηρία και τη μετάνοιά σου και δεν μου έδωσες να φάω και να πληρώσω την επιθυμία μου, (δηλαδή εσύ δεν μετανόησες), και δίψασα τη σωτηρία σου και συ δεν μου έδωσες να πιω, γυμνός ήμουν από τις δικές σου ενάρετες πράξεις, και δεν με έντυσες με αυτές, ήμουν στη φυλακή της μολυσμένης και σκοτεινής της καρδιάς σου και δε θέλησες να με επισκεφθείς και να με βγάλεις στο φως, είδες που εκοιτώμουν με την ασθένεια της δικής σου αμελείας και απραξίας και δεν με υπηρέτησες με τα καλά σου έργα, λοιπόν φεύγα από κοντά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου