Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου (Κρόθι Ερμιόνης)

Ο αγιασμός θεμελιώσεως πραγματοποιήθηκε στις 10/5/1998 και η λειτουργία θυρανοιξίων στις  23/9/2001, ενώ η αγιογράφηση του Ναού τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2006.  

 


Η Κτήτωρ του Ναού Βασιλική Μ. Μάγκου:

Η βασιλική (Κική) Μάγκου ήταν κόρη του Ηλία Ν. Παπαδόπουλου και της Σταματίνας Η. Παπαδοπούλου. Γεννήθηκε στις 29/9/1903, μεγάλωσε και πέθανε στην Ερμιόνη στις 4/9/1998. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Ερμιόνης. Μετά το δημοτικό πήγε στη Νάξο στη Γαλλική σχολή Ουρσουλίνων  Καλογραιών από όπου και αποφοίτησε πρώτη με άριστα. Το 1929 παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Δ. Μάγκο, βιομήχανο Χημικό Μηχανικό από τον Πειραιά. Στο Πειραιά έζησαν μέχρι το 1940 και λόγω του πολέμου έμειναν στην Ερμιόνη μέχρι το 1942. Στις 6 Απριλίου 1944 και ενώ η οικογένεια βρισκόταν πλέον στην Αθήνα. Τα Γερμανικά στρατεύματα επέδραμαν στην Ερμιόνη και έκαψαν κάποια σπίτια. Πυρπόλησαν και λεηλάτησαν και την οικία Παπαδοπούλου (εκεί που είναι σήμερα το ξενοδοχείο Ερμιόνη) διότι την είχαν επιτάξει οι αντάρτες καθώς και το εστιατόριο Σπυρανδρέας. Κάθε καλοκαίρι από τότε η Κική Μάγκου παραθέριζε στην αγαπημένη πατρίδα της Ερμιόνη. Το καλοκαίρι λοιπόν του 1995 πέρναγε το απόγευμα της στην βεράντα του σπιτιού της και απολάμβανε τη θέα προς το Κρόθι αλλά και την κίνηση των διαφόρων πλοιαρίων από και προς το λιμάνι. Κάποια στιγμή αισθάνθηκε μία ζάλη και σωριάστηκε ευτυχώς πάνω στην πολυθρόνα. Οι δικοί της που αντιλήφθηκαν το πέσιμο της την πλησίασαν και την ρώτησαν τί έπαθε. Δεν έπαθα τίποτα, είπε, μόνο που όπως απολάμβανα τη θέα παρουσιάστηκε μπροστά μου ο Άγιος Γεράσιμος και με ρωτησε:  ''Γιατί όλοι οι Άγιοι έχουν τη δική τους εκκλησία στην Ερμιόνη και εγώ δεν έχω τη δική μου; Να μου κτίσεις εκεί πάνω -και μου έδειξε το Κρόθι- την εκκλησία μου'' αυτόν ήταν και εξαφανίστηκε ο Άγιος από μπροστά μου. 
Το περιστατικό αυτό έκανε βαθιά εντύπωση στην Βασιλική Μάγκου και αποφάσισε να εκπληρώσει την επιθυμία του Αγίου. Είχε συγκεντρώσει με τις οικονομίες της ένα ποσό, από το υστέρημά της πάντοτε και θυσιάζοντας προσωπικές της ανάγκες, γιατί όπως έλεγε η φιλανθρωπία πρέπει να γίνεται από το υστέρημά σου και με προσωπική θυσία όχι από τον πλούτο ή το πλεόνασμα σου. Κάλεσε τότε τη μηχανικό Μαρία Οικονόμου, συνεννοήθηκε με τον Δήμαρχο Ανάργυρο Λεμπέση επειδή στο Δήμο άνηκε η τοποθεσία στο Κρόθι καθώς και με τον επίτροπο του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου πατέρα Παναγιώτη Δασκαλοθανάση και συζήτησαν τις λεπτομέρειες.  Το όλο κόστος της δαπάνης θα το αναλάμβανε η ίδια. Ο Ναός θα υπαγόταν στην πατρική της ενορία, την Παναγία. 
Το όλο εγχείρημα της ανεγέρσεως του Ναού επωμίστηκε ο γιος της Δημήτριος Μ. Μάγκος και άρχισε η ανοικοδόμηση του Ναού το Δεκέμβριο του 1997. Κάποια στιγμή τα παιδιά της, της πρότειναν να διαμορφωθεί και ο περιβάλλων χώρος της εκκλησίας σε μια μεγάλη πλατεία.  
''Τί τα θέλετε όλα αυτά; " ήταν η απάντησή της. Εγώ ένα ωραίο εκκλησάκι θέλω να φτιάξω όπως μου ζήτησε ο Άγιος. ''Μάνα της είπαν, η εκκλησία ασφαλώς θα είναι ένα καταφύγιο για τους πιστούς, αλλά με την πλατεία θα απολαμβάνουν το ωραίο τοπίο και τη θαυμαστή θέα κάθε κάτοικος της Ερμιόνης, ιδίως η νεολαία και έτσι πολλοί νέοι της περιοχής θα πλησιάσουν περισσότερο την εκκλησία'' Αυτό το επιχείρημα φάνηκε πως της άρεσε και είπε: '' Καλά κάνετε ότι νομίζετε, αλλά με δική σας ευθύνη''  

Πηγή: ''Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στην Ερμιόνη" 
              Η πραγματοποίηση μιας επιθυμίας 
              Αναμνηστικό Λέυκωμα  1998-2007 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου