Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΑΙΓΙΝΗΣ
ΕΡΜΟΝΙΔΟΣ& ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ                                                      Έν Ύδρα τη 10η Ιανουαρίου 2018Αριθ. Πρωτ.17
          Διεκ.11

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ


Προς 
Τον Ιερόν Κλήρον
και τον φιλόχριστον Λαόν
της καθ' ημάς Ι. Μητροπόλεως


Άγιοι Πατέρες, οσιώταται Μοναχαί, και ευλογημένοι Χριστιανοί, 

"Το στάδιον των αρετών ηνέωκται, οι βουλόμενοι αθλήσαι εισέλθετε"

Η Αγία μας Εκκλησία, μας καλεί σε αγώνες. Να κατέβουμε στον Πνευματικόν στίβον, και μας ορίζει και μερικά αγωνίσματα, όπως Νηστεία, Προσευχή, Μετάνοια- Εξομολλόγησις, συχνή Θεία Κοινωνία και συμμετοχή στις ιερές κατανυκτικές ακολουθίες αυτής της περιόδου. Το ίδιο όμως μας λέγει και ο χορός των αγίων Πατέρων, Ιεραρχών, Μαρτύρων, και Ασκητών, με την βιωμένη εμπειρία τους και με το φωτισμό του Αγ. Πνεύματος, προκειμένου να φθάσωμεν να προσκυνήσωμεν και την Αγίαν Ανάστασιν.
Για τη φετεινή Τεσσαρακοστή ας βάλλουμε στόχο το αγώνισμα το οποίον υποδεικνεύει ο Μέγας Αντώνιος " Μηδενί ονείδιζε οιονδήποτε ελάττωμα, δι' ουδεμίαν αιτίαν" 
Ποτέ μην προσβάλεις, μην κατηγορήσεις, μην στεναχωρήσεις, κάποιον για κάποιο ελάττωμά του. Ο καθένας μας νομίζει ότι είναι καλύτερος από όλους και μπορεί να απαριθμήσει κατάλογο ελαττωμάτων και δυσκολιών των άλλων. Για να δικαιολογούμε δε τον εαυτό μας, φέρουμε επιχείρημα τις αδυναμίες των άλλων.
"Θέλω, επί παραδείγματος, να κάνω κάτι και ζητάω τη βοήθεια ενός αδελφού μου.
Αυτός μου αρνείται με άσχημο, κατά τη γνώμη μου, τρόπο και τότε εγώ πάω σε έναν άλλο αδελφό μου και τον κατηγορώ, κατόπιν σε ένα δεύτερο, σε ένα τρίτο... Αυτό το επεισόδιο, που το ερμήνευσα με τη δική μου καρδιά, με το δικό μου εγωισμό, και όχι με την πρόθεση του αδελφού μου- διότι δεν ξέρω πόση κούραση και τι πρόβλημα είχε- τώρα το μαθαίνει όλη η κοινωνία".
Ποτέ δεν τονίζομε σε κάποιον την αδυναμία του, το πρόβλημά του. Ποτέ δεν του υπενθυμίζουμε την κακία του, την αμαρτία του. Μόνον τον έπαινο χρησιμοποιούμε, αλλά τον ευγενή έπαινο, όχι τον αφελή. Διότι ο άνθρωπος ουδέποτε διορθώνεται με ονειδισμό, όπως και με παρατήρηση. Πρέπει να είναι πολύ άγιος για να διορθωθεί με τον ονειδισμό, την υπόδειξη ή, την παρατήρησή του. Αλλά, εάν ήταν τόσο άγιος, δεν θα είχε αυτό το ελάττωμα, για το οποίο χρειάστηκε να του κάνεις παρατήρηση εσύ.
Αφού λοιπόν το έχει, το μόνο που χρειάζεται, είναι ο άκρος σεβασμός σου, για να μπορέσει κάποτε να ταπεινωθεί και να διορθωθεί, βλέποντας τη δική σου ειρήνη, πραότητα, ταπείνωση, αγάπη, μακροθυμία, χρηστότητα, επιείκεια, γλυκύτητα...
Μόνον όποιος έχει αυτές τις αρετές μπορεί να διορθώσει τον άλλον.
Ο Μέγας Αντώνιος, άνθρωπος των ερήμων και των ορέων- έζησε για χρόνια μέσα σε τάφο και σε κάστρο- και όμως πως προσέχει τον άνθρωπο! Εάν δεν προσέχουμε αυτόν που είναι πλάι μας και δεν είμαστε λεπτοί και ευγενείς, δεν θα γίνωμε ποτέ παιδιά του Θεού. Και στον ουρανό να μας βάλει ο Θεός, εμείς δεν θα μπορούμε να ζήσουμε με κανέναν άλλον.
"Δι' ουδεμίαν αιτίαν" μην εξετάζεις εάν φταίει ή δεν φταίει ο άλλος, διότι θα κάνεις λάθος, θα ερμηνεύσεις το ελάττωμά του με το προσωπικό σου κριτήριο και όχι με το κριτήριο της δικής του καρδιάς. Άλλωστε, δεν σε ενδιαφέρει ο άλλος, αλλά η δική σου ψυχή.
Βεβαίως θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Ο άνθρωπος είναι ευμετάβολος, επηρεάζεται από την υγεία του, από το κλίμα, από την κατάσταση της ψυχής του.
Από τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου.
Όμως εμείς ας κάνουμε το αγώνισμά μας.
Ας λέμε την προσευχή των πατέρων της Όπτινα: " Κύριε, δος μου τη δύναμη να υποφέρω τον κόπο και όλα τα γεγονότα της ημέρας αυτής, σε όλη τη διάρκειά της. Καθοδήγησε τη θέλησή μου και δίδαξέ με να προσεύχομαι, να υπομένω, να συγχωρώ και να αγαπώ". 
Προσοχή κατά την περίοδο αυτή και στη συμπεριφορά μας προς τα μέλη της αδελφότητός μας, της οικογένειάς μας, τους συνεργάτες μας, και δε όλους τους συνανθρώπους μας, ώστε να μην συγχύσω, και να μη στεναχωρήσω κανέναν.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, βγαλμένες μέσα από την εμπειρία των αγίων και θεουμένων ανθρώπων, ήθελα να επικοινωνήσω σήμερα, στην αρχή μιας ξεχωριστής εκκλησιαστικής περιόδου και προσωπικού αγώνος και να ευχηθώ το έλεος και η αγάπη του Θεού να μας ενισχύσει όλους, να δυναμώσει τη θέλησή μας, ώστε να αξιοποιήσουμε και αυτό το δώρον που μας δίδει ο Θεός προς ψυχικόν όφελος και αγιασμόν.

Καλή Τεσσαρακοστή- Καλή Ανάσταση 

Διάπυρος ευχέτης προς Κύριον πάντων υμών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος & Τροιζηνίας
κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου