Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΛΗΨΗ


ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Σήμερα εορτάζει η ανθρώπινη φύση, η ουσία μας, αυτό που μας χαρακτηρίζει σαν βιολογική οντότητα, και χαιρόμαστε γιατί αποκαθίσταται η φύση μας στη θέση που κατείχε ο πρώτος άνθρωπος στην κοινωνία του με το Θεό στον Παράδεισο. Τότε ο πρωτόπλαστος είχε την δυνατότητα επιλογής να γίνει Θεός η όχι και επέλεξε απατηθείς το δεύτερο.
 Σήμερα στο πρόσωπο του Κυρίου μας η ανθρώπινη φύση αναλαμβάνεται και τοποθετείται δίπλα στον μυστικό θρόνο της Τριαδικής Θεότητας. Έχουμε μεσίτη, έχουμε Παράκλητο, έχουμε το Γνήσιο Φίλο, Αυτόν που με πολύ αγάπη πήρε τη σάρκα μας κατεβαίνοντας από το θρόνο Του, την εξαγίασε, την καθάρισε και την ανύψωσε στο πρότερο κάλλος. 
Γιατί όλα αυτά; Εξαιτίας του πιο θανατηφόρου δηλητηρίου που είναι η αμαρτία. Κάθε εορτή Δεσποτική μας υπενθυμίζει πόσο φοβερή είναι η αμαρτία αλλά και πόσο μετρά η μετάνοια. Κάθε εορτή είναι και από ένα βήμα που έκαμε «ο μανικώς αγαπήσας» ημάς Χριστός και στοχεύει στο μοναδικό δικό μας βήμα να αποφασίσουμε την σωτηρία μας.
Πόσο ωραία είναι η σκηνή της αναλήψεως του ευλογούντος Κυρίου μας. Από τον Ευαγγελισμό, ο Άγγελος πρώτος προσφωνεί ευλογημένη την Θεοτόκον λόγω του Υιού της, μέχρι τώρα που αναλαμβάνεται! Τα τρυπημένα από τα καρφιά χέρια διάπλατα ανοικτά,  δίνουν αποχαιρετισμό σε αυτούς που τελικά πίστεψαν μέσα σε σαράντα μέρες, και τώρα παίρνουν το δρόμο του γυρισμού χαρούμενοι, δοξάζοντες και ψάλλοντες το Θεό. Οι ελπίδες τους είναι δύο: 1) Ότι θα σταλεί το Άγιο Πνεύμα που θα τους οδηγήσει στην Αλήθεια και 2) πως ο δικός τους διδάσκαλος θα ξανάρθει ένδοξα όπως τώρα φεύγει. Αυτή είναι η Εκκλησία του Χριστού που εμπνέει με προσδοκία κάθε πιστό μέλος της. 
Τι σημαίνει για εμάς η Ανάληψη; 
Σημαίνει πως βρήκαμε το δρόμο και τον προορισμό της ζωής μας στην άνοδο του Κυρίου μας. Σημαίνει πως ο δρόμος για τον ουρανό άνοιξε από το Χριστό και μπορούμε και εμείς να πετάξουμε. Σημαίνει πως έχουμε μεσίτη το Χριστό που θα ζητήσει για εμάς λογαριασμό ελέους από τον Δημιουργό. Σημαίνει πως η αμαρτία που μας κολλά στο χώμα και μας νεκρώνει, εξαλείφεται με το αντίδοτο του θανάτου τη θεία Κοινωνία. Σημαίνει πως δεν μένουμε ορφανοί διότι πνευματικά έχουμε τώρα τον Κύριό μας μέσα μας.  Σημαίνει πως ο Κύριος είναι πνευματικά μαζί μας έως συντελείας του αιώνος. Είναι Παρών στην Εκκλησία Του. Είναι Παρών όταν εμείς μελετάμε η, συζητάμε πάνω στις επαγγελίες Του. Σημαίνει επίσης, πως περιμένουμε τον Παρηγορητή μας το Άγιο Πνεύμα που θα μας φωτίσει το νου να καταλάβουμε το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Σημαίνει πως όλη η Αγία Τριάδα ενδιαφέρεται για τον καθένα μας και ζητά να κάνει κατοικητήριό της την καρδιά μας. 
Για εμάς ένα είναι το υπαρξιακό ερώτημα: Είμαστε εμείς κοντά στο Θεό; 


π. Δημήτριος Αμπελάς
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου