Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣΑποτέλεσμα εικόνας για πεντηκοστή


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ
« Παράδοξα σήμερον είδον τα έθνη πάντα εν πόλει Δαυίδ».

Η Ελευση του Αγίου Πνεύματος είναι πραγματικότητα! Ερχεται με εμφανή σημεία: με βίαιη βοή και ως πύρινες γλώσσες που στέκονται στα κεφάλια των Αποστόλων. « Και πάντες ήρξαντο φθέγγεσθαι» «Ολοι άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες», αλλά διδάγματα και διδασκαλίες της Αγίας Τριάδος. Το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος εδώ και 2000 χρόνια κυβερνά την Εκκλησία του Χριστού. Είναι υπόσταση, πρόσωπο, ξεχωριστό από το Θεό Πατέρα και τον Υιό, Αγιο, Κύριο, Ομοούσιο με τα υπόλοιπα πρόσωπα. Ας έχει ουδέτερο άρθρο: Το Πνεύμα. Είναι ο άλλος Παράκλητος μετά το Χριστό που έρχεται με συγκεκριμένο έργο. Να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον Πατέρα, να δοξάσουμε τον Υιό.
 Το Αγιο Πνεύμα είναι το «ενέχυρο του ουρανού». Όπως όταν πάμε να δανειστούμε χρήματα δίνουμε κάτι ως εγγύηση, κάτι που ασφαλίζει τα χρήματα που πήραμε π.χ. χρυσαφικά η, πολύτιμα αντικείμενα έτσι και ο ερχομός του Αγίου Πνεύματος είναι η εγγύηση του ουρανού που μας έστειλε  Θεός σε αυτό που εμείς πρώτοι του εστείλαμε. «Η ανθρωπότητα έστειλε την δοξασμένη και αναστημένη ανθρώπινη σάρκα που ο Χριστός ανέβασε με την Ανάληψή Του». «Το σώμα του Χριστού είναι στους ουρα νούς ενώ το Πνεύμα Του ήλθε στη γή». 
 Ο κόσμος δημιουργήθηκε εν Αγίω Πνεύματι, γιατί το Πνεύμα χορηγεί τη ζωή ως Ζωή που είναι, χορηγεί το φως ως Φως που είναι, χορηγεί κάθε αρετή ως Πηγή αγαθότητος που είναι. Αν το Πνεύμα δεν ήταν άγιο δεν θα είχαμε αγίους στην Εκκλησία μας. Αν το Πνεύμα δεν ήταν Πνεύμα σοφίας, δεν θα είχαμε τους ψαράδες σοφούς στη γνώση της Αλήθειας. Αν το Πνεύμα δεν ήταν Πνεύμα δυνάμεως δεν θα είχαμε τα άπειρα και μεγάλα θαύματα που έγιναν από αδύναμους. Αν το Πνεύμα δεν ήταν Πνεύμα προφητείας δεν θα είχαμε όλη εκεινή την χορεία των προφητών να προλέγουν τα μέλλοντα. Αν το Πνεύμα δεν ήταν Πνεύμα υιοθεσίας δεν θα ονομάζαμε το Θεό Πατέρα μας.
 Τι είναι το Πνεύμα; Είναι Αυτό που μας κυβερνά. Είναι η Πηγή όλων των χαρισμάτων. Είναι ο χορηγός, είναι η δόση όπως λέει ο Ιερός Χρυσόστομος « Οι προφήται είχον την του Πνεύματος δόσιν». Σήμερα ανησυχούμε αν θα πάρουμε άλλη δόση χρημάτων, και αν ρευστοποιηθούν ομόλογα. Και κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την ψυχρότητα και την αντιπάθεια με την οποία μας αντιμετωπίζουν οι οικονομικοι δανειστές μας. Το Πνεύμα όπως λέει ο Απ Παύλος «συναντιλαμβάνεται ταις ασθενείας ημών» δηλαδή μας βοηθάει στις αδυναμίες μας. Ο Ι. Χρ λέει πως : « απολαμβάνουμε μεγάλη βοήθεια από το Αγιο Πνεύμα για να έχουμε ελαφρό βάρος. Ετσι εμείς δίνουμε μόνο την υπομονή ενώ Αυτό μας χορηγεί πλουσιοπάροχα για να μας βάλει στο δρόμο της ελπίδας και να αλαφρύνει τους κόπους μας». Το άλλο που κάνει το Πνεύμα είναι αυτό που πάλι γράφει ο Παύλος ότι .  « στενάζει στεναγμοις αλλαλήτοις» για εμάς.  Τόσο πολύ μας αγαπά και είναι δίπλα μας ώστε αναστενάζει για εμάς και μαζί με εμάς. 
Σήμερα φανερώθηκε στους Αποστόλους με την αισθητή εικόνα των πύρινων γλωσσών. Γιατί;  Μας το ερμηνεύει ο νέος Αγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς. Γράφει: «Εμφανίστηκε έτσι, για να τους αφαιρέσι κάτι και να τους προσθέσει κάτι. Να αφαιρέσει από αυτούς κάθε αμαρτία, αδυναμία, φόβο, και ακαθαρσία της ψυχής, και να τους δωρήσει τη δύναμη, το φως και τη ζεστασιά. Δύναμη ως προς τη θέληση, φως ως προς το φωτισμένο τους νού και ζεστασιά, με τη ζέση της αγάπης. Γιατί το πύρ εμφανίζεται πάνω στα κεφάλια τους; Γιατί έπρεπε με το λόγο να μάθουν οι απόστολοι να κηρύττουν το χαρμόσυνο γεγονός της αλήθειας και την επιστήμη της μετάνοιας. Με το λόγο θεράπευαν, με το λόγο παρηγορούσαν, με το λόγο αγίαζαν, με το λόγο παρηγορούσαν, με το λόγο αμύνονταν, με το λόγο καθοδηγούσαν. Θα μπορούσαν να μιλήσουν για τα επουράνια πράγματα με γλώσσα κοινή, απλή, συνηθισμένη; Όχι. Μόνο το Πνεύμα το έκανε σκορπίζοντας ουράνιες σπίθες στο σκότος της γής».
 Σήμερα εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού που έχει εμάς ως μέλη της και μέσα από το Αγιο Πνεύμα κατορθώνει να μας μεταμορφώσει. «Το Αγιο Πνεύμα είναι παρόν στη συχώρεση των αμαρτιών, στη λατρεία μας, στο λόγο και τη σοφία της Εκκλησίας μας, στις χειροτονίες των ποιμένων»ι.Χρυς. Το Αγιο Πνεύμα είναι η ίδια εμπειρία της Εκκλησίας μας, και επομένως μπορεί να γίνει και δική μας εμπειρία, αρκεί να το θέλουμε και να την αναζητήσουμε.
 Κλείνοντας θα αναφέρω λίγα λόγια του Αγίου Νικολάου που απευθύνονται στον καθένα από εμάς. « Ανθρωπε! Δεν αισθάνθηκες ποτέ το Πνεύμα του Θεού μέσα σου; Δες! Και εσύ είσαι βαπτισμένος με Πνεύμα. Αραγε ποτέ δεν σε ξάφνιασε μέσα σου κάποια μεγάλη και φωτεινή σκέψη, σιωπηρός λόγος του Αγίου Πνεύματος; Ποτέ δεν σε ξάφνιασε σαν άνεμος και δεν φούντωσε μέσα στην καρδιά σου η αγάπη για το Δημιουργό σου φέρνοντάς σου δάκρυα στα μάτια; Παραδώσου στη θέληση του Θεού και φύλαξε αυτό που δονεί την ψυχή., θα γνωρίσεις το θαύμα της Πεντηκοστής, που στάθηκε πάνω από τους Αποστόλους. Ειρήνη και χαρά από το Αγιο Πνεύμα».                                                                                                                 π. Δημήτριος Αμπελάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου